Mondhygiëne

Preventieassistent of mondhygiënist?

De taken die de preventieassistent uitvoert zijn gericht op de preventie, het voorkomen van tandvleesproblemen en gaatjes in het gebit. De preventieassistent heeft een uitgebreid takenpakket waaronder voorlichting en instructies geven en het verwijderen van tandsteen en tandplaque boven het tandvlees (supragingivaal).

De taken die de mondhygiënist uitvoert zijn in eerste instantie eveneens gericht op preventie. Daarbij is de mondhygiënist gespecialiseerd in de behandeling van tandvleesaandoeningen zoals gingivitis en parodontitis. De mondhygiënist reinigt worteloppervlakken onder het tandvlees (subgingivaal). Daarnaast kan de mondhygiënist ook periodieke controles uitvoeren en kleine gaatjes behandelen. In onze praktijk worden halfjaarlijkse controles en primaire cariës behandeld door Ellen, Max en Milou.

Mondhygiëne behandeling

In de mond bevinden zich grote hoeveelheden verschillende bacteriën die zich vast hechten aan tanden en kiezen. Als de bacteriën niet weggehaald worden vormen ze een zachte, kleverige laag met een witte of gele kleur, tandplaque. Na verloop van tijd verkalkt de tandplaque en wordt het tandsteen genoemd. Tandsteen kunt u zelf niet wegpoetsen maar dient op professionele wijze verwijderd te worden door de mondhygiënist. Wanneer tandplaque niet verwijderd wordt en langs de tandvleesrand blijft zitten, raakt het tandvlees ontstoken (gingivitis). Een bezoek aan de mondhygiënist kan u helpen om uw mondgezondheid weer op een goed niveau te krijgen.

Parodontitis behandeling

Wanneer tandvleesontsteking niet wordt behandeld kan een ontsteking uiteindelijk verergeren en tot parodontitis leiden. Dit is een ontsteking waarbij ook het steunweefsel (kaakbot) rondom de tanden en kiezen ontstoken is. Onder bepaalde omstandigheden zal de tandplaque de kans krijgen om dieper in de ruimte tussen de tand en het tandvlees te komen. De ruimte die hierdoor ontstaat wordt de pocket genoemd. Bij parodontitis kan het tandvlees rood, slap en gezwollen zijn, gaan bloeden bij het poetsen en zich terugtrekken. Een vieze smaak of een slechte adem kunnen ook duiden op parodontitis. Als er sprake is van parodontitis start de mondhygiënist met het opmeten van de pockets en stelt aan de hand van deze gegevens een persoonlijk behandelplan op waarbij de mondhygiënist u gedurende het behandeltraject zal begeleiden.